איך התגעגעתם!
אז אִמרו תודה לתורם הנדיב שביקש להישאר בעילום שם, ותמך בסכום שיחד עם החזרת הפטריאון לשלושה חודשים (אין על הפטרונים שלי, תודה רבה רבה רבה לכל אחד מכם!), מאפשר לי להעלות עשרה פרקים נוספים. הידד!
ואם כבר חוזרים בחגיגיות, אז היום, ה-7 בחודש מרדאד, סוף סוף, אחרי הקלטה שנדפקה, המתנה ארוכה, וחזרה מתוקה – פרק 50 החגיגי עם יקיר הפודקסט ד"ר אורי גולדברג, (הנה הפרקים הקודמים איתו: 15, 22, 39): ציר הזמן 3 – המהפכה האסלאמית.
נזכרתי והוספתי בבוקר: הפרק לממהרים שמאזינים מהדפדפן:
סיכום ציר הזמן (אם יש סתירה בין מה שאמרנו למה שכתוב – מה שכתוב הוא שקובע, כי לפוסט אני מוודאת ומגגלת, וכשאנחנו מדברים גם יש מעידות לשון וגם אנחנו מצטטים מספרים מהזיכרון, שבגילנו הוא לא מה שהיה פעם)
גילוי נאות: כתבתי המהפכה האסלאמית מטעמי SEO, אבל אורי אומר על ההתחלה שהמהפכה לשיטתו לא הייתה אסלאמית.
נקודות זמן אפשריות לתארך את תחילת המהפכה האסלאמית:
על הנקודות האלה דיברנו בציר הזמן 2 – מאה של מהפכות
1925 – בחירת רצ'א ח'אן למלך (רצ'א שאה פהלוי)
1935 – הטבח במסגד גוהר-שאד
1936-41 – כשף-י חג'אב
1953 – הדחת מצדק
1963 (הנקודה שאורי תומך בה) – המהפכה הלבנה של השאה והעם
1964 – הנאום המפורסם של ח'מיני נגד הקפיטולציות (4 באבאן 1343) הגלייתו (13 באבאן 1343 = 4 בנובמבר 1964)
1971 – חגיגות ה-2500 שנה לכורש הגדול
1975 (הנקודה שיוסי אלפר תומך בה) – הסכם אלג'יר
1976 – המעבר ללוח השנה השאהנשאהי (מלוכני)
אוקטובר 1978 – מעבר ח'מיני לצרפת והתעוררות ה-CIA (הנה הדו"ח מנובמבר באותה שנה)
עוד תאריכים חשובים במהפכה האסלאמית
16.1.1979 – שאה רפת: המלך עוזב את איראן [הפרק הראשון לפטרונים, שאותו תקבלו במסגרת העלאת הפרקים לפטרונים להאזנת הכלל, עדיין לא החלטתי אם באותו פורמט של שבוע שבוע ואז הפטרונים יקבלו פרקים מתקדמים יותר, או פשוט אחרי 10 הפרקים האלה]
1.2.1979 – אמאם אמד: ח'מיני מגיע לאיראן בטיסת אייר פראנס [הפרק השני לפטרונים, כנ"ל]
11.2.1979 – כאח'-י סתם גשתה זיר ו זבר – נצחון המהפכה.
30-31.3.1979 משאל העם להקמת הרפובליקה האסלאמית
(99.31% כן, 0.69% לא, 89% הצבעה)
22.9.1980 פרוץ מלחמת איראן-עראק
(בסבב הזה. פרטים על סבבים נוספים בפרק 61 עם ד"ר אילן אבקסיס!)
1988 – 3.7 הפלת טיסה 655 של איראן אייר וב-22.8 סיום המלחמה.
וכמובן, לא הספקנו לדבר על הכול, בקושי הגענו לסוף המלחמה, אז פרק 60 יהיה ציר הזמן 4 גם עם אורי, ובו גם נגלה מה הקטע של ההמשכיות בין השאה לרפובליקה האסלאמית, שאורי מדבר עליו ממש בהתחלה.
אישים שהזכרנו לפני המהפכה האסלאמית ובמהלכה:
איתאללה חסין ברוג'רדי (שח'מיני היה מזכירו)
מרתצ'א מטהרי (שהיה יורש פוטנציאלי אבל נרצח לפני שהספיק)
ברנרד לואיס ומאמרו המצוין what went wrong
איתאללה סיד מחמד בהשתי, הידוע יותר בכינויו שהיד בהשתי (זה מהאוניברסיטות והרחובות)
מחמוד טאלקאני – איש הדת הפופולרי ביותר לפני המהפכה
קאסם סלימאני, מפקד כח קדס של משמרות המהפכה (היחיד מכל המוזכרים פה שעדיין חי, בדגש על עדיין)
ואיך אפשר לדבר על המהפכה האסלאמית בלי להזכיר את שאפ'ור בח'תיאר (שלא היה אסלאמיסט כלל וכלל!) – לא באמת חשבתם ששכחנו, נכון?
עוד קישורים שהבטחנו ודברים שהזכרנו:
הגרף של רז צימט שמראה את דעיכת המחאה ככל שמתהדקות הסנקציות
הבטחנו פרק עם שירים של ח'מיני – אולי זה יהיה פרק לפטרונים בלבד (שיהפוך תוך חודשיים לפרק לכולם)
Toy בתאתארית. צילם – אמיר א. אהרוני. תודה, ג'ון 🙂
מרץ 1979 – הפגנות הנשים נגד כפיית החג'אב (ועוד כמה דברים מעניינים אם תקליקו על התמונה)
שמות שונים להסכם הגרעין: JCPOA, ברג'אם (برجام)
דמוגרפיה 1990
הזכרנו גם את ייצוא המהפכה, אבל אני לא יודעת למה כתבתי לי לכתוב את זה גם כאן…
השיר של קיוסק
בחרתי שיר בשם "יום החירות", כי זו הייתה כוונת המהפכה האסלאמית, שבסוף הפילה את איראן מן הפח אל הפחת. הכוונה בשיר היא כמובן לא למהפכה ההיא אלא לחירות שאחרי המהפכה הבאה, שתהיה בתקווה זו שבאמת תשחרר את איראן ולא תפיל אותה מן הפחת אל הת…. 🙁
הבעת תודתכם והערכתכם
אז תודה על ההאזנה, אני מאוד אוהבת לקבל פידבקים ולגלות שאנשים אשכארא מאזינים לי! אז פידבק יהיה נחמד 🙂 וגם תצטרפו לקבוצת המאזינים בפייסבוק – חפשו איראניום מועשר – הקבוצה (או הקליקו בפוסט)
נהניתם? שתפו עם איזו מילה טובה! לא נהניתם? שתפו עם איזו מילה רעה, פרסום זה פרסום! אם ממש נהניתם ואתם רוצים לצ'פר אותי בקפה על הפרק הזה, אז עושים את זה כאן. אם נהניתם עד כדי לצ'פר אותי בשלושת החודשים הקרובים, אז אתם מוזמנים להצטרף כתומכים לפטריאון שלי יש כל מיני צ'ופרים כמו פרקים לפטרונים חודשים לפני כולם, גישה לחומרי גלם ועוד. אבל התמורה העיקרית היא לדעת שאתם שיש לכם חלק בהמשכיות הפודקסט. ואולי – אישאללה – אם בסוף עשרת הפרקים האלה יהיו מספיק פטרונים וסכום כסף חודשי שיאפשר לי להמשיך – אז אולי זה יהיה ליותר משלושה חודשים…
וזו הזדמנות מצוינת להודות שוב לכל פטרוניי, ובמיוחד ליוחאי בן עמי, ולתורם שביקש להישאר בעילום שם.
ואתם כמובן מוזמנים להזמין אותי להרצאות במסגרות שמשלמות היטב ו/או להמליץ לרכזת התרבות או למנהלת הרווחה הקרובה ללבכם (אנא אנא פליז פליז פליז אל תשלחו אליי את הדודה שמרכזת חוג בית קטן ואולי אבוא לקראתם, אני לא אבוא לקראתם וזה יבזבז לי זמן יקר שיכולתי לערוך בו את השמע בעבורכם, להקליט עוד פרק, או לעשות עבודה כלשהי לפרנסתי ולפרנסת משפחתי). את זה עושים דרך אנסטסיה – אצלי, הרצאות עם ערך. ולקנות ספרים באתר הוצאת זרש ולהמליץ לאנשים נוספים לעשות כמוכם.
עוד קצת לוגיסטיקה: אני אתייעץ בקבוצה בפייסבוק או בפטריאון לגבי הפורמט עכשיו – אם לפרוש את 10 הפרקים על יותר שבועות עם פרקים לפטרונים בלבד כל שבוע שני (ואז בשבוע הבא אנשי העם יקבלו את הפרק הראשון לפטרונים והפטרונים יקבלו פרק מתקדם יותר מעשרת הפרקים), או את עשרת הפרקים ברצף כאן, ואחר כך את הפרקים שהיו לפטרונים בלבד עד שהפסקתי.
אז שוב תודה, על ההרצאות, על קניית הספרים, על התמיכה בפטריאון ועל הקפה – הוא טעים, נעים, מעורר ומחמם לב.
תקציר הפרקים הבאים
אז עשרת הפרקים החדשים הם כדלהלנצ'יק:
פרק 51 – פרק משותף עם דברי הימים – הסכת על המקרא ועל המזרח הקדום עם ד"ר אילן אבקסיס. דיברנו על דריווש השלישי, וקצת על השני וקצת על אלכסנדר מוקדון. אכלנו זיתים חריפים וחומוס מלא לימון, והיה מהמם, אבל שכחנו להצטלם!
פרקים 52 ו-53 כבר היו, אז הם לא חלק מעשרת הפרקים החדשים.
פרק 54 טרם הוחלט וטרם הוקלט, אחד הפרקים שהבטחתי בעבר. מממ… אולי נשוחח עם אמן הלחימה האיראני-שוודי-אוסטרלי חשי אזאד, אני מאוד מקווה!
בפרק 55 נפגוש את שירלי שמסיאן, שדרנית רדיו ולייבים בפרסית, שבונה גשרים איתנים בין עם ישראל לעם האיראני במסגרות שונות.
פרק 56 – עוד פרק שטרם הוחלט וטרם הוקלט. מה בא לי? אולי עם פרויז וסוק-אזאד הצייר של השאה? או עם פרופ' עמוס פרומקין על אדמת איראן? נראה.
בפרק 57 אני מקווה שנדבר עם פרופ' שלום גולדמן מאוניברסיטת מידלברי על מערכת היחסים הלא אידיאלית בין הרפובליקה האסלאמית למיסטיקה שיעית.
בפרק 58 נפגוש את בונת הגשרים המצטיינת סהר אד'רפרד ונשמע על סיפור העלייה שלה ועל איך היא בונה גשרים ופוקחת עיניים בצד האיראני.
בפרק 59 נשוחח בלי נדר עם דיוויד ניסן על ילדותו באיראן, עלייתו, ועל פעילות בניית הגשרים שלו – הפעם על פקיחת עיניים בצד הישראלי. יכול להיות שזה יהיה באנגלית, כי התורם שלנו לא מבין עברית.
בפרק 60 נחזור אל אורי גולדברג ואל ציר הזמן 4, מהמהפכה ועד היום, אם נצליח להתאפק ולא לגלוש לנושאים אחרים, אחרת יהיה גם ציר הזמן 5…
בפרק 61 – נו, פרקים שמסתיימים ב-1 – ברור שנדבר שוב עם ד"ר אילן אבקסיס, על מלחמת איראן עראק שמתועדת החל ב-2300 לפנה"ס, אבל כנראה התחילה קודם. גם הפרק הזה יהיה באנגלית, תומכי הפטריאון במדרגות 12$ ומעלה כבר קיבלו את הגלם של פרק הטיוטה, אבל אנחנו נקליט שוב. ואם נראה שזה עדיין לא נשמע טוב אז נקליט .
פרקים 62 והלאה – זה תלוי בפטריאון, או בהימצאות תורם נדיב נוסף, או בזכייתי בסכומי כסף עצומים שיאפשרו לי לא לעבוד למחייתי אלא רק לעשות דברים מגניבים בחינם. בינתיים אני מזמנת אותם. אוםםם….
Podcast: Play in new window | Download
הטעות של טראמפ היתה שהוא קשר את הסנקציות החדשות בהפרות של הסכם הגרעין ובכך הוא פתח ויכוח אינסופי על האם אירן מפרה או לא מפרה את ההסכם.
מה שטראמפ היה צריך לעשות הוא לטעון שהוא מטיל סנקציות חדשות בתגובה על כך שאירן תומכת בקבוצות טרור ומערערת את האזור ללא קשר להסכם הגרעין ובכך הוא היה משיג תמיכה בסנקציות מצד מדינות נוספות במערב שמכירות בנסיונות של אירן לערער את האזור לצורך קידום השפעה שיעית.
ובעיקר הוא היה מנטרל את הדיון חסר הפתרון על האם אירן מפרה או לא את הסכם הגרעין.